Από τους σκύλους που χάνονται κάθε χρόνο λίγοι είναι αυτοί που τελικά επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους. Η ταυτότητα στο λουρί είναι μία καλή μέθοδος για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου σε περίπτωση που βρει τον σκύλο σου, οι ταυτότητες όμως φθείρονται και χαλάνε. Η πιο ασφαλή λύση αναγνώρισης του σκύλου είναι το microchip.

Το microchip είναι λίγο πιο μεγάλο από έναν κόκκου ρυζιού και είναι τοποθετημένο μέσα σε μια ειδική γυάλινη συσκευασία, "συμβατή" με τον ζωντανό ιστό του ζώου. Η εμφύτευση γίνεται κοντά στον ώμο του σκύλου με μια ειδική σύριγγα από τον κτηνίατρο. Δεν χρειάζεται αναισθησία. Ο πόνος που νιώθει το ζώο είναι περίπου ίδιος με αυτόν του εμβολίου.

Κάθε microchip έχει το μοναδικό δικό του κωδικό (alphanumeric code). Δεν εκπέμπει κανένα σήμα και δεν εντοπίζεται από συσκευή GPS, όπως πολλοί πιστεύουν. Χρησιμοποιεί παθητική RFID (Radio Frequency Identification) τεχνολογία.

Είναι υποχρέωση του εκτροφέα ή του καταφύγιου αδέσποτων που έχεις αποκτήσει τον σκύλο να σου τον παραδώσουν με microchip και τα απαραίτητα χαρτιά. Ο κωδικός του microchip πρέπει να αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του σκύλου. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ανάγνωσης του κωδικού. Όταν ο σκύλος σου χαθεί και βρεθεί, "διαβάζεται" ο κωδικός του και ειδοποιείσαι αμέσως. Ρώτα για την διαδικασία δήλωσης του σκύλου σου στις αρμόδιες αρχές.

Έχουν αναφερθεί περιστατικά που γύρω από το εμφύτευμα αναπτύσσεται όγκος αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο. Επίσης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που το εμφύτευμα έχει αλλάξει θέση αλλά έτσι και αλλιώς γίνεται ολόσωμο σκανάρισμα του σκύλου για παν ενδεχόμενο.

Διάβασε το άρθρο:

Βιβλιογραφία - Πηγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υγεία των δοντιών στον σκύλο είναι ένα παραμελημένο σχετικά κομμάτι της καθημερινής φροντίδας...

Στην φύση υπάρχει ένας γενικός κανόνας, τα μεγαλόσωμα θηλαστικά ζουν περισσότερα χρόνια. Οι...

Το παιχνίδι στην ζωή του σκύλου σας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Βοηθάει στην ανάπτυξη του σώματος...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...